Ransomware voor mobiele apparatuur stijgt flink

Laatst bijgewerkt: 23 May 2017 om 10:26 uur

 

 

Het aantal ransomware-aanvallen op mobiele apparaten is in het eerste kwartaal van 2017 bijna 3,5 keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. 86 procent van die aanvallen betreft ransomware van de Congur-familie. Die ransomware stelt een pincode in voor het apparaat, of reset deze, waardoor de aanvallers administrator-rechten krijgen. Uit onderzoek blijkt dat in de eerste drie maanden van dit jaar 218.625 besmette bestanden gevonden zijn op smartphones, tablets en laptops. In het eerste kwartaal van 2016 waren dat er 61.832.

Veel mensen halen nog altijd hun schouders op wanneer ze horen over het bestaan van ransomware, zéker als het gaat om de smartphone. Dat is heel onverstandig, want afgelopen jaar is er een gigantische toename geweest in het aantal gevallen van mobiele malware. Het aantal besmette smartphones is gestegen met maar liefst 96 procent. De vraag is natuurlijk, wat kunt u hiertegen doen?

Maak reservekopieën

Eigenlijk is er maar één echte manier om te voorkomen dat u uw bestanden kwijtraakt en dat is door regelmatig (zoals wekelijks) een reservekopie te maken van de inhoud van uw telefoon en deze te bewaren op een plek die niet verbonden is met een computer (bijvoorbeeld op een externe schijf). U bent dan natuurlijk nog steeds niet beschermd tegen het verspreiden van uw gegevens, maar in het geval van ransomware hebt u dan in ieder geval nog een recente versie van uw gegevens en kunt u gewoon het toestel resetten.

Pas op met openbare draadloze netwerken

Het feit dat vrijwel overal internet is, maakt mobiel werken een stuk makkelijker. Maar óók gevaarlijker, want hoe de openbare netwerken beveiligd zijn weet u niet. Of u nu privé verbinding maakt met zo’n netwerk of voor de zaak, we raden u áltijd aan om een VPN verbinding te maken, zodat al het netwerkverkeer versleuteld is (dat beschermt u niet per definitie tegen ransomware).

Beveilig uw toestel én computer

Mobiele devices zoals laptops, tablets en smartphones zijn tegenwoordig belangrijke tools voor zakelijke medewerkers. Doordat deze devices vaak buiten het zicht van de IT-afdeling worden gebruikt is goede beveiling nooodzakelijk. ESET Mobile Device Management Platform voor IOS en Android voorzien hierin. Met deze toepassingen is het mogelijk om alle devices in één keer te voorzien van de meest recente veiligheidsinstellingen. 

Met ESET Mobile Device Management zijn de volgende oplossingen mogelijk:

  • Verbeter de beveiliging van uw iOS & Android-apparaten
  • Anti-diefstal: wis op afstand alle gegevens van een kwijtgeraakt apparaat (waaronder e-mails en contactpersonen)
  • Push op afstand instellingen naar mobiele apparaten, waaronder instellingen voor Exchange, WiFi en VPN-accounts
  • Beheer wachtwoord-, iCloud-, privacy- en apparaatinstellingen en -restricties
  • Volledig te beheren via ESET Remote Administrator
  • Monitor apps op het apparaat en blokkeer de toegang tot specifieke apps en web content filtering

 

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?

Neem contact met ons op!