WPA2 beveiligingslek - Wat betekent dit voor u?

Laatst bijgewerkt: 7 November 2017 om 12:25 uur

 
 

WPA2 beveiligingslek - Wat betekent dit voor u?

De meeste Wi-Fi-netwerken zijn beveiligd met zogeheten WPA2 beveiligings protocol. De bedoeling hiervan is dat berichten, gegevens en bestanden die verstuurd worden via het Wi-Fi-netwerk niet zichtbaar zijn voor onbevoegden. Vorige week is bekend geworden dat er een lek zit in deze beveiliging. Met de zogenaamde “Krack-aanval” kan een WPA2-netwerk toch wel afgeluisterd worden.

Versleuteld en onversleuteld
Veel diensten die van een Wi-Fi-netwerk verbinding gebruik maken, hebben gelukkig een extra beveiligingslaag toegevoegd. Denk aan WhatsApp of iMessage die standaard alle berichten volledig versleuteld versturen. Ook internetbankieren maakt gebruik van een versleutelde (https) verbinding. Hoewel steeds meer diensten een versleutelde verbinding bieden, zijn er nog genoeg e-mailservers die geen SSL ondersteunen. Ook niet alle websites zijn via https bereikbaar. Als u een dienst met een onversleutelde verbinding gebruikt, kunnen dankzij het WPA2 beveiligingslek kwaadwillenden alle communicatie onderscheppen en direct meelezen.

En nu?
De aanval treft vooral Android- en Linux-apparaten, maar iOS-apparaten, Macs en Windows-computers zijn niet honderd procent immuun. Dit betekent dat fabrikanten van deze apparaten updates moeten doorvoeren waarin het lek gedicht (gepatcht) is. Het is daarom belangrijk dat u updates doorvoert die u worden aangeboden door uw leverancier. Uw Wi-Fi-wachtwoord veranderen is niet nodig, want dat kan niet met deze methode onderschept worden. Het is via deze aanval ook niet mogelijk om via Wi-Fi op uw bedrade netwerk binnen te dringen.

Uw Router in beheer bij VCS ?

Neem dan contact op met ons technische team via 085 487 2820. Zij zorgen voor de juiste aanpassingen zodat u weer beschermd bent.

Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met één van onze medewerkers op +31 (0)85 487 2800 of info@vcs.nl